Frågor och svar

Nedan finns de vanligaste frågorna med svar.

Saknas svaret på just din fråga - skicka den till info@justmust.se

Vilken frukt kan användas?

De äpplen som man tycker om att äta blir oftast god must. Mjöliga äpplen avråder vi från att musta då det blir lite must och maskinerna sätter igen. Har du flera äppelsorter går det bra att blanda. Det gör inget om äpplet är stötskadat eller lite maskätet. Det blir inga maskar i musten. Har äpplet däremot börjat ruttna och har stora bruna fläckar ska det sorteras bort. Då äpplen ruttnar bildas ett mögelgift som heter patulin. Det är inga problem att använda fallfrukt bara man sköljer den noga.

 

Hur mycket must får jag ut av ett kilo äpplen?

Man får oftast ut lite mer än hälften av äpplets vikt, i snitt cirka 60 %. På 50 kilo äpplen får man ut ungefär 30 liter must, lite beroende på mognad, sort och hur vädret varit. En banankartong rymmer cirka 20 kg äpplen och 3-4 stora papperskassar cirka 50 kilo.

 

Blir det något avfall från mustningen?

Det som blir kvar efter mustningen är pressresterna (kärnor, skal och fruktkött).

Vi lämnar kvar detta i plastpåsar. Ni tar lätt hand om detta själva genom att lägga det i komposten.

 

När är det dags att musta äpplena?

Det finns givetvis mätmetoder för att avgöra om äpplena är mogna, innehåller rätt sockermängd etc. Men ett enkelt sätt att bedömma äpplet är att ett moget äpple har bruna kärnor, ett omoget vita. Äpplet ska gärna vara fast och knaka lite när man biter i det och givetvis vara gott att äta.

Låt gärna äpplena mogna ytterligare någon vecka efter plockning då det utvecklas ytterligare sötma.

 

Hur bevarar jag musten?

Den pastöriserade musten håller i drygt ett år om man inte öppnar förpackningen. Den kan med fördel förvaras något svalt, om man har tillgång till en matkällare eller dylikt, men behöver inte kylskåp för hållbarhetens skull. Den opastöriserade musten bevaras lämpligast i frysen och. blir då som färskpressad när man tinar upp den.

 

Vad är råmust?

Råmust är den must som kommer direkt ur pressen och är obehandlad. Musten håller cirka en vecka i kylskåp men kan frysas ner och får då en betydligt längre hållbarhet.

 

Vad är pastöriserad must?

Pastöriserad must har genomgått en värmebehandling som dödar mikroorganismerna i musten och ger en hållbarhet på minst ett år, samtidigt som smaken bibehålls.

 

Hur lång tid tar det att musta?

Tiden det tar att musta är givetvis beroende på mängden äpple. Totalt sett brukar musteriet vara på plats 1½-2 timmar när det är upp till 100kg äpplen.

 

Kan man musta annat än äpplen?

Det går utmärkt att musta päron.

 

Kan man göra cider eller vin av äpplemusten?

Ja det kan man. Då är det råmust som man utgår ifrån.

 

 

© JustMUST