Musteriet

JustMUST

 

Just Must är ett mobilt musteri som hittar hem till dej där du befinner dej. Vi mustar på plats och det enda vi behöver av dej är dina avplockade äpplen samt tillgång till el och vatten. Just Must startade 2017 och har sin utgångspunkt från Mölndal centrum.

Mustning

 

Nedan beskrivs processen för att göra must

Tvättning och sortering

 

Det första steget i processen är att tvätta frukten och sortera. Detta steg gör du själv, även om vi gör en sköljning och snabbt tittar igenom äpplena.

Krossa och pressa

 

Första maskinen som frukten möter är en kross. Krossen river frukten till en fruktmassa som gör att man får ut musten på ett bättre sätt.

Därefter pressar man fruktmassan för att separera musten från fruktkött, skal och kärnor.

Pastörisering

 

I detta steg hettas musten upp till 82 grader för att döda alla mikroorganismer.

Det är detta som gör att hållbarheten förlängs.

Fyllning / Packning

 

Här fylls musten på antingen flaska eller Bag-In-Box.

Genom att fylla den varma musten direkt från pastöriseringen får man en pastörisering av förpackningen.

© JustMUST